dimecres, 1 d’octubre del 2008

Coses de belgues

Amb només quatre setmanes ja he començat a veure coses curioses d'aquest país i la seva gent.
Estan obsessionats amb el clima, et volen fer saber que el seu és el pitjor "del mon", tot el que és sol és anormal i sembla que estiguin contents quan fa un dia plujós com avui. Una altra cosa és la manera de vestir, com que tan aviat fa fred com calor com pluja o vent, veus gent amb màniga curta al costat d'altres tapats fins dalt de tot i és que fins que no faci fred de debò, no saps gaire que posar-te, això si, la majoria, sobretot els joves, van amb els auriculars per tot arreu, son com robots que viuen en el seu món dins la seva música.
Una cosa molt típica al meu barri és veure cues d’homes encorbatats comprant al súper, em fa molta gràcia veure’ls triant als prestatges de verdura, carn, pa, etc, i tot empaquetat en porcions per una sola persona ja que molts funcionaris europeus viuen sols o separats de les seves famílies durant un temps. Al súper també es compren les bosses de brossa reglamentàries, les úniques amb les quals pots tirar la brossa, blaves pel plàstic, grogues pel paper i blanques per la resta, pel vidre hi ha contenidors. La recollida de la brossa blanca és només dos dies per setmana, diferents en cada barri i la blava i groga només un, així que has d’anar amb molt de compte si no vols acumular merda a casa, i sobretot no t’equivoquis de bossa ja que són una mica transparents i si la “policia de la brossa” t’enxampa treien la brossa un dia equivocat o una bossa incorrecta et pot caure una bona multa, aquest cos de la policia, que és real, també està força ben informat gràcies a la “col·laboració ciutadana”, o sigui que no et pots fiar ni del teu veí, per sort els meus veïns d’escala són tots estrangers i ja fem el que podem en el triatge de brossa que no mirem el que fa el del costat...o si?
Un dia els comentava a uns amics belgues que a Catalunya el camió de la brossa passava cada nit i es van quedar al·lucinats.
El problema més gran que tenen els belgues és el polític, fa més d’un any que no tenen govern per culpa dels desacords entre flamencs i valons, hi ha més discussions per la llengua que a Catalunya mateix, tots volen ser els millors, fins i tot Brussel·les, que és la única província “bilingüe” té els seus barris flamencs i francòfons. Els més radicals són els flamencs, que en els llocs oficials no t’atenen en cap més llengua que la seva, per llei, (ni francès ni anglès) encara que la sàpiguen. Quan han de fer una partit internacional de futbol, sempre es farà a la capital per no portar problemes, només si juguen contra una selecció molt feble aniran a províncies, després d’una gran discussió entre uns i altres.
Per cert, d’aquí un parell de setmanes vindrà la selecció espanyola, i ja se n’ocupen de tenir-me informat m’agradi o no.

1 comentari:

ramon ferré ha dit...

ja em guardaràs bosses de brossa de colors, si saps el que fan pagar de multa, etc. tb ja m'ho diràs, no deixa de ser interessant doncs aqui aquest sistema diuen que només es pot fer en pobles i pettits i ja havia sentit parlar que al nord d'italia el fan servir en ciutats grans aconseguint separar fins el 70% de la brossa per comptes del màxim del 30% amb els altres mètodes, a catalunya ho fan tona i tiana, per exemple